Rez a strihanie ovocných drevín
Rez ovocných drevín býva pre záhradkárov často veľkou neznámou. Vysadiť strom či ker nezaberie veľa času. Ako sa však ďalej starať, a najmä ako ho rezať?
V závislosti od ovocného druhu, kultivaru, zvoleného podpníka, podmienok na stanovištia a polohy je potrebné pristupovať ku každej ovocnej drevine individuálne, individuálne ju tvarovať a rezať. V zásade treba brat do úvahy len dve zákonitosti. Jednak sú to zákonitosti rezu, ktoré sa prejavujú reakciou na naše zásahy rezom. Na druhej strane ide o zákonitosti podpory rastu, ktoré musíme pri reze zohľadniť, lebo vychádzajú z reakcií dreviny na rez a tvarovanie. Napokon, dreviny režeme a tvarujeme rozlične v závislosti od ich veku. Mladé stromy režeme preto, aby sme im vytvarovali korunu. Pritom sa snažíme čo najrýchlejšie využiť priestor na danom stanovišti. S pribúdajúcim vekom dreviny rezom postupne docielime medzi rastom a rodivosťou. Na to, aby ovocné dreviny aj v neskoršom veku vytvárali nové množstvo plodov dobrej kvality, je nevyhnutné strom tvarovať a zmladzovať.