Plody malín - a kto ich nepozná, kto ich nemá rád? Nielenže sú chutné, ale obsahujú aj množstvo vitamínov, ktoré sú pre nás prospešné. Pochúťkou sú plody malín, ktoré sa zbierajú priamo z kríka, aj v džemoch či šťavách. Čoraz viac ľudí sa preto rozhoduje pre samostatné pestovanie v domácich záhradách. Najčastejšie otázky, ktoré nám naši klienti kladú, sú

kedy strihať maliny?

ako orezať maliny?

V tejto publikácii pomôžeme našim klientom zoznámiť sa s rozdielmi vyplývajúcimi z rezu jesenných a letných malín a opakovaného rodenia.

Kedy a ako maliny po výsadbe orezávame

Po výsadbe na jar maliny prvýkrát ostrihajte. Vďaka tomu vyrastú nové výhonky zo zeme a adventívne púčiky na koreňoch. Ak sme ich neostrihali, všetka energia sa sústredí na existujúce výhonky. Je pravda, že ker bude plodiť, ale v nasledujúcom roku bude plodnosť oveľa slabšia.

Kedy a ako prerezávať maliny opakované plodenie

Kríky opakovane rodiacich malín zrežte koncom jesene, hneď po zbere alebo skoro na jar. Opakovane plodiace maliny totiž prinášajú ovocie na tohtoročných výhonkoch, teda tých, ktoré vyrastú každú sezónu. Na výšku skrátime na 5 cm.

Kedy a ako orezať jesenné maliny

Jesenné maliny, podobne ako opakovane rodiace maliny, rodia na tohtoročných výhonkoch. Ako teda orezať jesenné maliny? Všetky výhonky nad zemou stačí zastrihnúť iba v zimnom období. Výhonky musia byť rezané vo výške 5 cm, aby sa stimulovala tvorba nových plodných výhonkov. Kríky budú mať navyše viac svetla a priestoru.

Rezanie letných malín

Na rozdiel od jesenných malín alebo opakovaného plodenia rodia odrody letných malín. Plodovanie prebieha na dvojročných výhonkoch. Najlepšie je tiež odstrániť výhonky hneď po zbere, aby sa uvoľnilo miesto pre ďalšie. Na výšku skrátime na 5 cm.

 

Prerezávanie malín - tipy

Pri strihaní malín sa oplatí poobzerať sa po kríku a skontrolovať koreňové výmladky. Oplatí sa ich odstrániť, aby kríky príliš nezhustli.

Sadenice malín sa pestujú v mierne kyslej pôde, bohatej na humus a dusík.

Jarný rez vykonajte do konca apríla. Jesenné maliny skracujeme v auguste – ak ide o dvojročné maliny, alebo v novembri, ak ide o ročné maliny.

na orezávanie malín musíme použiť ostrý záhradný prerezávač, aby sa odrezaný úlomok nerozštiepil.

výhonky poškodené mrazom alebo odumreté treba odrezať a vyhodiť do odpadu alebo spáliť.

Maliny striháme za slnečných dní, pretože rezné rany sa musia stihnúť zahojiť a daždivé počasie tomu neprospieva.

Zhrnutie

Maliny striháme, aby boli naše kríky zdravšie a úroda bohatšia. Rezaním malín je riziko ochorenia alebo odumierania výhonkov veľmi nízke.