Gaštan jedlý je rastlina, ktorú sa oplatí mať vo svojej domácej záhrade. Nielenže sa krásne prezentuje, ale prináša aj veľmi chutné a hodnotné ovocie. Sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a mastných kyselín potrebných pre dobré zdravie. Pestovanie gaštanu nie je obzvlášť ťažké. Je však potrebné pamätať na základné vlastnosti stromu. Aké sú teda požiadavky na gaštan? Ako sa oň starať? Na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovieme v nasledujúcom návode!

 

Gaštan jedlý – charakteristika

Gaštan jedlý (Castanea Sativa) je dlhoveký strom, ktorý dorastá do výšky 25-30 metrov. Často sa zamieňa s pagaštanom konským (Aesculus Hippocastanum), v skutočnosti však tieto rastliny nie sú príbuzné. Patrí do čeľade bukovité. Má jednotlivé lesklé listy, ktoré na jeseň žltnú. Koruna gaštana je hustá, nízko nasadená a guľovitého tvaru. Rastlina kvitne od júna do júla. Vytvára dlhé, mačkovité samčie kvety (žltej farby) a samičie kvety (hnedé a červené). Najčastejšie sa objavujú v šiestom roku po výsadbe.

Plody gaštanu dozrievajú v druhej polovici októbra a tiež v novembri. Sú okrúhle, pokryté lesklou hnedou kôrkou a ukryté v ostnatých lastúrach. Môžu sa jesť surové, pečené alebo varené. Majú sladkú, jemne orieškovú príchuť, vďaka čomu sú ideálnym občerstvením pre každého.

Liečivé vlastnosti jedlých gaštanov

Jedlé gaštany sú známe svojimi silnými liečivými vlastnosťami. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý napomáha k správnemu fungovaniu imunitného systému. Navyše sú bohaté na vitamín E , ktorý je jedným z najsilnejších antioxidantov. Gaštany obsahujú aj vitamíny B, K, A a P. Majú kľúčový význam pre udržanie zdravia.

Jedlé gaštany sa vyznačujú značným množstvom minerálnych látok. Patria sem: vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík a zinok. Obsahujú tiež veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém, ďalej kyselinu jablčnú, citrónovú, sacharózu a lecitín. Za zmienku stojí, že jedlé gaštany sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny. Sú neoddeliteľnou súčasťou správne vyváženej stravy.

Požiadavky na pôdu

Jedlé gaštany sú ideálne na pestovanie v domácej záhrade. Uprednostňujú hlbokú, dobre obrobenú pôdu s ľahkým obsahom štrku alebo piesku. Zle však rastú v ťažkej, hlinitej a studenej pôde. Veľký význam má poloha, na ktorú gaštan plánujeme zasadiť. Mal by byť dostatočne izolovaný a podľa možnosti chránený pred vetrom. V opačnom prípade môže dôjsť k zničeniu rastliny.

Výsadba

Rovnako ako pri iných ovocných stromoch, aj pri gaštane je rozhodujúci čas výsadby. Teoreticky sa to dá urobiť v dvoch termínoch - na jar a na jeseň. Najčastejšie sa však záhradkári rozhodnú premiestniť sadenice do zeme na jar, presnejšie na prelome marca / apríla . Vtedy má rastlina pred príchodom zimy viac času na správne zakorenenie. Na druhej strane gaštan s krytým koreňovým systémom môžeme vysádzať po celý rok – pokiaľ zem nezamrzne.

Starostlivosť

Gaštan jedlý nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. V období dlhodobého sucha je potrebné sadenice systematicky zalievať. Na tento účel je najlepšie využiť zachytenú dažďovú vodu. Mali by ste to však robiť s mierou, pretože stagnácia vody v koreňoch môže viesť k ich hnitiu. Gaštan jedlý nevyžaduje prerezávanie. Dá sa to samozrejme urobiť vtedy, keď chceme zachovať dokonalý tvar koruny a zbaviť sa tak poškodených výhonkov. Jar je najlepší čas na prerezávanie gaštanových výhonkov , pretože vtedy vyraší prvý púčik stromu. 

Úroda

Gaštany sa zbierajú v druhej polovici októbra a novembra. Je však potrebné mať na pamäti, že ovocie dozrieva, keď je leto a jeseň dostatočne teplé. Keď sú pripravené na jedenie, ostnatý obal praskne. Potom si určite všimneme dva-tri orechy s charakteristickou tmavohnedou šupkou. To je znak toho, že ich môžeme zbierať. Jedlé gaštany by sa mali skladovať v papierovom vrecku alebo v chladničke.

 

 

Zhrnutie

Gaštan jedlý patrí medzi dlhoveké stromy – dožíva sa až 600 rokov. Niet divu, že čoraz viac ľudí sa rozhoduje zasadiť si ju do svojej domácej záhrady. Zaujme svojim grandióznym vzhľadom, dáva veľa tieňa a hlavne dáva chutné a veľmi zdravé ovocie. Sú bohaté na vitamíny - C, E, A, B, K a P. Okrem toho obsahujú veľké množstvo vlákniny, kyseliny jablčnej, lecitínu, ale aj prvky cenné pre zdravie, ako vápnik, horčík, draslík, fosfor , železo, sodík a zinok. . Gaštany sa dajú použiť na prípravu mnohých hodnotných jedál.