Moruša biela je rastlina bohatá na cenné živiny. Pôvodne pochádza z Číny a dnes sa pestuje v mnohých častiach sveta. Moruše sa pestuje najmä pre svoje cenné plody, ktoré sú výborným zdrojom vitamínov skupiny B a vitamínu C. Obsahujú aj početné minerálne soli potrebné pre správne fungovanie nášho organizmu. Patria sem vápnik, horčík, draslík a železo. Listy bielej moruše tiež vykazujú liečivé vlastnosti. Majú silné diuretické, antipyretické, antioxidačné a laktáciu stimulujúce vlastnosti. Aké ďalšie zdravotné výhody má moruša biela? Aké je pestovanie moruše bielej? Odpovedáme!

Čo je moruše biela?

Moruša biela (Morus alba) je opadavá rastlina patriaca do čeľade moruše. Prirodzene sa vyskytuje v Číne a Japonsku, kde sa hojne pestuje. Jeho plody sa konzumujú surové, zatiaľ čo jeho listy sa používajú ako potrava pre priadky morušové. Môže sa vykonávať vo forme kríkov aj stromov.

Rastlina dorastá do výšky asi 10-15 metrov. Má pomerne krátky kmeň a širokú korunu. Listy moruše majú rôzne tvary. Môžu byť vajcovité, srdcovité, dlaňové a dokonca aj zubaté. Vyznačujú sa intenzívnou zelenou farbou. Sú tiež mierne chlpaté. Moruša biela kvitne až v máji. V závislosti od miesta jeho drobné kvety nadobúdajú zelenkastú alebo bielu farbu. Je vhodné dodať, že moruša biela je dvojdomý druh. V dôsledku toho vytvára samičie aj samčie kvety . Na strome sú tiež línie s prítomnou mliečnou šťavou.

Moruše biela produkuje zdravé, chutné plody, ktoré sa na strome objavia až v šiestom roku po výsadbe . Dozrievajú na prelome júla / augusta. Majú bielu, krémovo bielu alebo jemne ružovú farbu. Plody moruše bielej sú také sladké, že pôsobia nevýrazne. S úspechom ich môžete jesť surové, rovnako ako z nich pripraviť lahodné zaváraniny.

Vlastnosti a použitie moruše bielej

Moruša biela je veľmi populárna po celom svete. Niet sa čomu čudovať – je bohatá na vitamíny a minerály potrebné na udržanie zdravia. Obsahuje vitamíny skupiny B, konkrétne vitamíny B1, B2, B3 a B9 (kyselina listová), ako aj vitamín C , ktoré okrem iného pomáhajú nášmu telu udržiavať optimálnu hladinu energie, zabezpečujú efektívne myslenie a chránia pred mikroorganizmami. Plody moruše bielej sú bohaté aj na cenné minerálne látky, medzi ktoré patrí horčík, vápnik, železo, fosfor a draslík.

Listy moruše bielej sú tiež plné cenných živín. Nájdeme v nich veľké množstvo bielkovín, tukov, sacharidov a vlákniny . Listy moruše bielej obsahujú aj vitamíny B, D, E, ale aj kyselinu askorbovú, nikotínovú a betakarotén.

Moruša biela sa používa pri prevencii a liečbe mnohých chorôb. Táto rastlina obsahuje zlúčeniny, ktoré prispievajú k zníženiu hladiny glukózy v krvi. Prípravky na báze moruše bielej sa môžu ukázať ako veľmi účinné pri liečbe cukrovky II. Okrem toho moruša zabraňuje ateroskleróze, brzdí rozvoj Alzheimerovej choroby, pomáha v boji proti prechladnutiu a pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť.

Moruša biela - pestovanie

Kedy je najlepší čas na výsadbu moruše bielej?

Mnoho záhradkárov sa určite pýta, kedy zasadiť bielu morušu? Ako väčšina ovocných stromov a kríkov je najlepšie umiestniť ho do zeme skoro na jar alebo na jeseň . Pred výsadbou sa oplatí pohnojiť pôdu hnojivami, rastlinným kompostom alebo hnojom. Vďaka tomu sa rastlina ľahšie vstrebáva a navyše vyživuje. Dobré je vyrobiť aj pevnú oporu , ktorá pomôže sadenici správne zakoreniť a zároveň jej poskytne podmienky pre voľný rast. Mladé stromy môžu vyžadovať ochranu pred mrazom. Na tento účel môžete použiť slamu, slamené rohože alebo agrotextíliu.

Ako sme už zistili, morušu bielu s holým koreňom môžeme vysádzať na jar alebo na jeseň. Naproti tomu priesady sadíme do črepníka počas celého vegetačného obdobia, teda od marca do novembra.

Ako správne zasadiť moruše?

Predtým, ako sa pustíte do vysádzania moruše bielej, musíte jej najprv vybrať vhodnú polohu . Rastlina je dosť citlivá na mráz, preto sa nesmie sadiť na miesta s veľkými poklesmi teplôt. Pokiaľ ide o chladnejšie oblasti Slovenska, môže byť potrebné zakryť sadenice na zimu. Moruša biela je tolerantná k väčšine pôd. Ako väčšina rastlín , najlepšie rastie na úrodnej pôde. Nepohrdne ani hlinitou pôdou. Samozrejme, nič vám nebráni umiestniť ho do piesočnatej alebo kamenistej pôdy. Moruša má najradšej slnečné polohy, chránené pred vetrom, pretože vtedy najlepšie rodí.

Sadenice moruše bielej rastú bujne a vytvárajú hustú korunu. Preto musíte pamätať na dodržiavanie vhodných vzdialeností. Ak plánujete vysadiť niekoľko stromov vedľa seba, najlepšie je dodržať vzdialenosť asi 2 metre. Otvor, do ktorého moruše umiestnime, by mal byť dostatočne veľký, aby sa doň voľne zmestili korene rastliny.

Moruša biela - je potrebné strihať?

Moruše sa môže pestovať vo forme stromu, kríka alebo živého plotu. Táto rastlina nevyžaduje prerezávanie, ale stojí za to urobiť si jej estetický vzhľad. V opačnom prípade môže vyrásť do veľmi vysokého stromu. Prerezávanie moruše sa zvyčajne vykonáva v auguste. Vtedy má rastlina čas na regeneráciu pred príchodom mrazov. Ak však plánujete ostrihať malé výhonky, môžete to urobiť skôr – aj na jar. Morušu bielu treba každý rok strihať. Ak sa vykonáva formou živého plota, môže to byť aj dvakrát ročne.

Prerezávanie bielej moruše má mnoho výhod. V prvom rade spôsobuje lepšie rozvetvenie rastliny . Vďaka tejto úprave sa môžeme tešiť zo sviežej a hustej koruny. Malo by sa však vziať do úvahy, že prerezávanie znižuje plodnosť.

Kedy je zber plodov a listov bielej moruše?

Prvé biele plody moruše sa objavujú 6 rokov po výsadbe, no oplatí sa na ne počkať. Dospievajú postupne. Zvyčajne sú pripravené na zber koncom júla alebo začiatkom augusta . Vyznačujú sa veľmi sladkou, krémovou chuťou. Môžu sa jesť priamo zo stromu alebo použiť na konzervy. Z plodov moruše sa vyrábajú chutné konzervy a tinktúry.

Listy moruše bielej je možné zbierať v polovici mája. Oplatí sa dôkladne skontrolovať, či sú naozaj zdravé, bez viditeľných známok choroby. Z listov rastliny si môžeme pripraviť nálev, ktorý je nápomocný pri liečbe rôznych chorôb a chorôb.

Prečo sa oplatí mať vo vašej záhrade moruše?

Moruše biela produkuje zdravé plody, ktoré sú mimoriadne nápomocné pri liečbe rôznych chorôb a neduhov.

Listy moruše sú ideálne na liečivé nálevy alebo čaje.

Rastlina nevyžaduje špeciálnu starostlivosť a je veľmi nenáročná na pestovanie.

Moruša biela je odolná voči suchu, chorobám a škodcom.

Biela moruše vyzerá veľkolepo a zdobí domácu záhradu.

Zhrnutie

Moruša biela je jedinečná rastlina s mnohými cennými vlastnosťami. Môže sa pestovať ako strom, ale aj ako ker alebo živý plot. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči chorobám a suchu. Je neskutočne nenáročná na pestovanie, takže ju zvládne každý záhradkár, aj ten najmenej skúsený. Vzácne výživné látky sa ukrývajú v sladkých plodoch moruše a jej listoch. Z tohto dôvodu je táto rastlina vysoko účinná pri prevencii a liečbe mnohých chorôb, vrátane cukrovky a Alzheimerovej choroby. Nepochybne stojí za to vysadiť moruše na vlastnom pozemku!