Ovocné stromy na vašom dvore sú skutočným pokladom – najmä keď ceny ovocia stúpajú. V období kvitnutia sú krásnou záhradnou dekoráciou a keď začnú rodiť, dajú Vám možnosť vychutnať si chuť šťavnatého ovocia priamo zo stromu. Problém však nastáva, keď ich začnú napádať rôzne plesňové či vírusové ochorenia. Ktoré z nich sú najčastejšie a ako im predchádzať?

Choroby ovocných stromov
Plesňové choroby sú veľmi časté, pretože hubové patogény nielen rýchlo rastú, ale napádajú aj iné stromy. Najčastejšími hubovými chorobami ovocných drevín sú hrdza jabloň a slivka , chrastavitosť jabloní a hrušiek, kučeravosť listov broskýň, ako aj hnedá hniloba kôstkovín.

Príčinou chorôb ovocných stromov môžu byť aj baktérie, napríklad bakteriálna rakovina čerešní. Jeho príznaky sú viditeľné na všetkých nadzemných častiach stromu. Najprv sa objavia na kvetoch, ktoré hnednú a schnú.

Ďalším bakteriálnym ochorením, ktoré najčastejšie postihuje hrušky a jablone, je tzv spála. Listy stromov napadnutých baktériou pôsobia, akoby ich pohltil oheň (zhnednú až sčernejú). Bohužiaľ, všetky časti rastliny zasiahnuté hnilobou musia byť odstránené a potom spálené.

Choroby ovocných stromov - ako im predchádzať?
Aby ste predišli ich rozvoju, naplánujte si prvé ochranné ošetrenia už skoro na jar. Nie je tu žiadny konkrétny dátum. Najlepšie je sledovať počasie za oknom. Odporúča sa začať s preventívnym postrekom, keď je teplota vzduchu vyššia ako 7 ℃.

Pred začatím preventívneho postreku dbajte okrem počasia aj na vývojovú fázu rastliny. Napríklad postrek proti bežnej chrastavitosti jabloní a hrušiek by sa mal vykonávať vo fáze vývoja zelených kvetov alebo listov. Zasa ten, ktorý znižuje riziko vzniku bakteriálnej rakoviny alebo plesne v období opuchu púčikov.

Skorá jar je vhodná aj na postrek proti škodcom (napr. kvet jablone). Aby ste znížili riziko napadnutia ovocných stromov týmto škodcom, postriekajte hrušky a jablone tesne pred puknutím kvetných pukov.

Ako chrániť ovocné stromy pred chorobami?
Opatrenia na prevenciu chorôb listov či kôry ovocných stromov by mali skutočne trvať celý rok, nielen na začiatku jari. Postrek nie je jediná vec, ktorú môžete urobiť, aby ste ochránili svoje ovocné stromy pred chorobami a škodcami.

V prvom rade sa znižuje riziko rozvoja chorôb alebo napadnutia škodcami, ak sa sadeniciam ovocných stromov poskytnú vhodné podmienky na vývoj. Pred vysadením konkrétnej rastliny do záhrady si preto overte, akú pôdu potrebuje a či jej lepšie porastie zatienené alebo slnečné miesto.

Vzhľadom na to, že väčšina rastlín uprednostňuje úrodnú pôdu, bohatú na živiny, oplatí sa ju pred výsadbou ovocných stromov prihnojiť. Na tento účel používajte organické hnojivá (napríklad hnoj).

Ďalšia vec, ktorú môžete urobiť, je zahustiť stromy. Vďaka systematickej starostlivosti o röntgen korún a vhodnému rozostupu znížite riziko hubových chorôb ovocných stromov.

Ovocné stromy - príznaky chorôb a ich liečba
Ako zistíte, že ovocné stromy vo vašej záhrade sú napadnuté chorobou? Napríklad prvé príznaky chrastavitosti jabloní sa objavujú na listoch vo forme hnedo-olivových škvŕn (ktoré sa časom zväčšujú a sú viditeľné na iných častiach stromu).

Podobne sa prejavuje chrastavitosť hrušiek. Listy vädnú a opadávajú, no skôr sa na nich objavujú charakteristické škvrny. Čo môžete urobiť v boji proti tejto obľúbenej chorobe ovocných stromov? Odporúča sa pravidelne hrabať lístie a na jar (vtedy najčastejšie vzniká choroba) postrek (biologický alebo chemický).

Ďalšou častou chorobou ovocných stromov je bakteriálna rakovina čerešní. Spoznáte ho podľa toho, že kvety zhnednú a z výhonkov stromov začne vytekať žuvačka. Na druhej strane, ak choroba postihne čerešne v období plodenia, na plodoch sa objavia hnedé hnilobné škvrny.

Ako môžete bojovať proti bakteriálnej rakovine čerešní a čerešní? V prípade, že choroba postihne vaše ovocné stromy, odporúča sa odstrániť napadnuté časti a tiež použiť prostriedok s obsahom medi.

Choroby ovocných stromov sú prekliatím ľudí, ktorí si chcú vychutnať chuť ovocia z vlastnej záhrady. Ak sa však o svoje rastliny staráte po celý rok, riziko ich rozvoja je nižšie. Nezabúdajte preto na zabezpečenie vhodných podmienok pre vývoj stromov, ako aj na postrek proti chorobám a škodcom.