Fíkovník je úžasný ovocný strom s veľmi jedinečnými listami.

Zhrnutie základných faktov fíg

Názov – Ficus carica
Druh – ovocný strom

Výška – 5 až 10 m
Expozícia – plné slnko
Pôda – obyčajná

Lístie – listnaté
Ovocie – máj až september.
Úroda – júl a august

Výsadba, starostlivosť a prerezávanie výrazne prispejú k zvýšeniu kvality zberu figy.

Výsadba fíg

Odporúčaný čas vysadenia fíg je v mesiacoch marec a apríl alebo na jeseň. Miesto, ktoré je chránené pred vetrom a na plnom slnku, dokonale padne vášmu ovocnému stromu. Pestovanie je veľmi ľahké. Niektorí hovoria, že fíkovník má rád svoje nohy vo vode a hlavu na slnku, pretože pôda musí zostať v pohode, aby mohla najlepšie rásť. Teplé a slnečné miesto je takmer povinné, ak ste dúfal, že fíg. V chladnom podnebí zvážte vysadenie stromov pri stene, pretože zvýšená ochrana pomôže vašim rastlinám odolať chladu. Fíkovník sa ľahko poškodí na drastických a veterných miestach.

Strihanie a starostlivosť o figovníky

Prerezávanie fíg je dôležité. Orezanie figového stromu urýchli jeho rast a zvýši produktivitu figy. Pokúste sa orezať na začiatku jari, keď stromová miazga práve tečie. Figy sa vyvíjajú na nový rast a rast, ktorý je jeden rok starý. Odporúča sa štiepanie mladých vetiev v apríli: špičkou nechty odrežte. U fíkov, ktoré sú už dobre tvarované, použite ručné prerezávače na rezanie tesne nad smerom von smerujúcim púčik na rast v predchádzajúcom roku. Od septembra do decembra môžete rezať konáre, ktoré rodia ovocie, aby sa zlepšila tvorba a úroda ovocia v nasledujúcom roku.

Váš figový strom neprodukuje figy?

Táto otázka sa objavuje pomerne často a mnohí pestovatelia často vedú k zúfalstvu, keď na figovom strome nevidia žiadne figy. Fíkovník je jedným z niekoľkých ovocných stromov, ktoré pred vývojom fíg vyžadujú dlhú fázu vývoja koreňov. Nemá s tým veľa práce: musíte jednoducho počkať, kým sa korene vášho figovníku dostatočne nerozvinú. Výsadba stromov určite pomôže urýchliť rast koreňov a prináša ovocie vpred v čase. Počas prvých 2 rokov po výsadbe je potrebné ich pravidelne zalievať. Pridanie dehydratovaného hnoja na úpätie fíg na jar mu poskytne živiny, ktoré potrebuje pre svoj rast.

Figy nedozrievajú

Je celkom bežné, že figy nedozrejú na niektorých figovníkoch. Ovocie sa objaví po odkvitnutí, narastie asi na pár centimetrov a potom úplne spadne. Príčiny sú často jednoduché. Môžu súvisieť s jedným alebo viacerými z nasledujúcich faktorov:

  • Fíkovi môže chýbať slnko v čase, keď to najviac potrebuje, to znamená počas fázy dozrievania ovocia.
  • Strom ešte nemusí mať dostatok koreňov, aby oslovil všetky živiny, ktoré potrebuje v pôde. Trpezlivosť je v tomto prípade jedinou možnosťou, hoci môže pomôcť aj hnojenie na začiatku jari.
  • Váš figový strom sa nemôže usadiť na mieste, kde je momentálne umiestnený, možno je vietor príliš silný alebo na mieste chýba teplo. Ak váš strom ešte nebol príliš veľký, zvážte jeho presadenie na priaznivejšie miesto.

Fíkovník , alebo Ficus carica , rastie do krásnych tvarov a prináša úžasné ovocie. Je to nepochybne jeden z najkrajších ovocných stromov, známych aj svojou kvalitou ovocia. Tmavo zelená farba lístia, tvar a veľkosť jeho listov z neho robia tiež príjemné miesto v tieni, ktoré skryje letné teplo. Je vytrvalý a všestranný v tom, že sa prispôsobuje väčšine typov pôdy a nebudete mať žiadne problémy s jeho rastom a v krátkom čase zbierajte báječné figy.