Záhrada v priebehu januára

Január je často najchladnejším mesiacom roka, samozrejme na severnej pologuli a pre záhradníkov je často nemožné potopiť rýhu alebo vyzdvihnúť zamrznutú pôdu. Rastliny si odpočinú a snažia sa vyrovnať s mrazom v noci a skoro ráno. Niektoré rastliny sú však v centre pozornosti na začiatku roka: novoročné rastliny!

Posledné rastliny, ktoré sa majú vysadiť

Výsadba rastlín je zvyčajne pomerne ťažká, pretože, ako už bolo uvedené, pôda je často tvrdá. Ak sa však vyskytuje mierne kúzlo, pokojne vysadte zvyšné stromy, kríky a ovocné stromy, ktoré ste doposiaľ ešte nemali dosť. Všetky listnaté rastliny môžete tiež posúvať, pokiaľ nezmrznú, pretože ich vegetácia je úplne zastavená, a preto sa s nimi dá zaobchádzať bez obáv.

Zimná starostlivosť o stromy

Ak je vaša klíma v tomto období mierna, je načase postrekovať prípravok zmesi toto urýchli opätovný rast chránením rastlín pred hubovými chorobami. Ak je teplota nad bodom mrazu, je stále možné pestovať holé korene ruží.

Záhradné kvety a kvety na balkóne, alebo na terase

To je jeden z najtichších okamihov v roku pre väčšinu vonkajších rastlín. Ak vaše kúzla tvrdého mrazu ešte nenarazili na vašu oblasť, teraz je čas chrániť vaše rastliny pred chladom. Pripravte si záhradné boxy. Môžete ich dokonca vysadiť na konci mesiaca, ak je vo vašej oblasti podnebie mierne.

Starostlivosť o ovocné stromy v januári

Ak je teplota nad bodom mrazu, je stále potrebné pestovať ovocné stromy . Teraz je tiež sezóna vykonávať zimné prerezávanie ovocných stromov. Ak ste už svoje ovocné stromy vysadili, skontrolujte, či sú po prvých týždňoch alebo mesiacoch stále vo forme, a ak sa uvoľnili, vymeňte kravaty a kolíky.

Trávnik a tráva v januári

V prípade hlbokého chladu sa pôda veľmi zmení a steblá trávy sa ľahko odlomia. Vyhnite sa chôdzi okolo vášho trávnika, keď je to tak, alebo ho nevedomky poškodíte.

Január v zeleninovej náplasti

Hoci zimné plodiny môžu z väčšej časti prežiť chlad bez akejkoľvek formy ochrany, napriek tomu sa odporúča chrániť ich v prípade extrémneho chladu .
Na tento účel použite mulč , sušené listy alebo slamu, čo uľahčí ich vytiahnutie, pretože zabráni zamrznutiu pôdy. Môžete začať pripravovať pôdu na prvé sadenice. Na pôdu rozprestrite organický pôdny kondicionér vyrobený z hnoja a morských rias.

Výsev v januári prvej zeleniny

Na chránenom mieste s vykurovaním je možné už pestovať niektoré odrody. Sú to mrkva , kapusta , pór , endives (čakanka) , hlávkový šalát a repa.

Starostlivosť o záhradné zvieratá v januári

S chladom prichádzajú ťažkosti pre malé zvieratá. Určite, či by ste mali vtákov kŕmiť alebo čakať trochu dlhšie. V tejto sezóne dozrieva brečtan a rad ďalších druhov bobúľ. Mohli by pomôcť vtákom odraziť sa o niečo dlhšie.