Výroba vlastného kompostu je prax, ktorá pomáha recyklovaniu odpadu do životného prostredia.

Kompost je tiež vynikajúci spôsob, ako vytvoriť organickú hmotu, ktorá je rozhodujúca pre správny rast rastlín. Vďaka vášmu kompostu budete môcť kŕmiť a hnojiť svoje záhony bez výdavkov.

Na čo je kompost dobrý?

Kompost je vynikajúci spôsob recyklácie rastlinného odpadu, ktorý vyrábame, a jeho použitie v záhrade ako kondicionér, hnojivo a zelený hnoj. Kompost je vynikajúci pôdny kondicionér. To podporuje rast rastlín, ruže, stromy a kríky. Jeho obsah pomáha zvyšovať kvalitu pôdy a dodáva živiny, ktoré rastliny potrebujú.

Kedy použiť kompost

Kompost sa najlepšie používa, keď ho rastliny najviac potrebujú: fázu vegetácie. V zeleninovej náplasti sa môže tiež použiť na prípravu pôdy na konci zimy pred vysiatím prvých semien a premiestnením rastlín. Kompost musí vyzerať jednotne a rovnomerne , musí mať tmavú farbu a príjemnú vôňu rašeliny alebo zeminy. Mal by sa ľahko rozdeliť na jemné kúsky. Používa sa, keď to rastliny najviac potrebujú, čo je vo fáze rastu po zime. Na jar z väčšej časti, ale aj po celý rok pre izbové rastliny.

Aktivátor kompostu, urýchlenie procesu

Ak máte stimulovať aktivitu baktérií a mikroskopických foriem života, ktoré žijú v komposte, budete urýchlenie kompostovacie proces. Aktivačné činidlá sú 100% organické a môžu sa použiť v ekologickom poľnohospodárstve. Zvyšujú rozklad odpadu. Zaručuje kvalitný kompost, ktorý sa dá použiť skôr.

Ako kompostovať rastlinný odpad

Existujú 2 spôsoby prípravy vlastného kompostu: v hromadách a v nádobách. Zásobníky na kompost V súčasnosti je na trhu k dispozíciiširoká škála nádob na kompost vyrobené z dreva alebo plastu , ktoré sú dokonale prispôsobené na premenu odpadu z rastlín na kompost. Zásobníky na kompost sú vynikajúce tým, že priestor, ktorý potrebujú, je zmenšený a zodpovedá potrebám mnohých mestských záhradníkov. Hromady kompostu Hromady majú ďalšie výhody: môžu sa podľa potreby rozširovať. Napriek tomu je často otvorené nepriaznivému počasiu a vtákom a iným zvieratám, ktoré by sa mohli vo svojom odpade dostať do potravy.

Odpad, ktorý sa má pridať do kompostu

Všetok rastlinný odpad z vášho domu a záhrady je možné pridať do kompostéra alebo kompostu. Povolený organický odpad je:

  • Šupy ovocia a zeleniny.
    Je lepšie ich umyť pred olúpaním, aby sa odstránili akékoľvek stopy chemických výrobkov.
    Mletá káva s papierovým filtrom.
    Vaječné škrupiny, drvené, aby urýchlili ich zrútenie.
    Zvädnuté kvety.
    Odpad z chleba a cestovín.
    Zelený záhradný odpad: lístie, orezávanie trávnika, burina, kvety atď.
    Buďte opatrní! Skontrolujte, či žiadny z týchto odpadov nebol podrobený chemickému spracovaniu.
    Určitý domáci odpad, napríklad papierové vreckovky a popol.
    Čajové vrecká, tiež na infúzie a bylinkový čaj.
    Popol sa môže kompostovať alebo tiež uchovávať na kontrolu hnojív a slimákov.

 

Zakázaný odpad nevyhadzovať do kompostu

 

Niektoré buriny by sa nemali hádzať do kompostu, najmä tie, ktoré nesú semená , pretože by sa tým šírili široko ďaleko. Nepridávajte tiež žiadny odpad, ktorý bol chemicky ošetrený výrobkami, ako sú prostriedky na ničenie buriny, pesticídy, fungicídy a ďalšie výrobky, ktoré sú zlé pre životné prostredie a našu planétu. Nakoniec nepridávajte do kompostovacej jednotky:

  • Choré rastliny
    Mäso a hlavne kosti
    Ryby a rybie uhlíky
    Ustrice a mušle a lastúry
    Mliečne výrobky
    Pomaranče, citrónová alebo grapefruitová šupka

 

Výber kompostéra

 

Stanovenie ceny

Existuje veľa rôznych kompostérov a ich cena závisí od kvality použitých materiálov (drevo, plast atď.), Ich veľkosti a objemu kompostu, ktorý môžu absorbovať. Predovšetkým správny kompostér je ten, ktorý vyhovuje vášmu rozpočtu.

Materiály

Kompostéry vyrobené z plastu alebo dreva poskytnú rovnakú kvalitu kompostu. Kompostér vyrobený z dreva je ekologickejší. Vyberte si dizajn, ktorý má označenie FSC, aby sa zabezpečilo, že drevo pochádza z lesov pestovaných zodpovedne a nie z náhodného odlesňovania.

Ako si vyrobiť vlastný kompostér

Existuje veľmi ľahký a cenovo dostupný spôsob výroby. Stačí pripevniť 4 rohy na rohy pomocou drôtu a postaviť ich zvisle na zem. Vyberte si miesto, ktoré je chránené pred vetrom, nie príliš slnečné a ľahko dosiahnuteľné. Nasaďte vrstvu slamy, vetvičiek alebo listov hrubých asi 15 až 20 centimetrov (15 až 20 cm) pozdĺž dna. Hromadu pravidelne prevracajte, aby ste zabránili hnilobe materiálov, zabezpečili cirkuláciu vzduchu a pomohli pri rovnomernom rozklade látky.
Ak hromada vyschne príliš veľa vody, aby kompost dodal potrebnú vlhkosť. Cirkulácia vzduchu je zabezpečená medzerami medzi doskami a pomáha vašej zelenej hmote veľmi dobre sa rozkladať. Má zmysel umiestniť sklopný otvor na spodnej časti jednej palety, aby sa zozbieral kompost z hromady. Jeden posledný tip: ak chcete, aby kompost vydržal roky, vyberte drevo, ktoré odoláva hnilobe a počasiu.