Čerešne, jablká, hrušky … Aká je radosť zbierať plody z vašej vlastnej záhrady! Jeseň je ideálne obdobie na pestovanie ovocných stromov.

Absolútny najlepší spôsob, ako si vybrať perfektný ovocný strom: ochutnajte svoje ovocie ! Neváhajte a opýtajte sa skladovateľa. Ak to nemáte dovolené, zbierajte informácie o dátumoch úrody, o tom, ako sa ovocie môže uchovávať alebo používať, ako dlho si budú uchovávať a aké majú chuť!

Najlepšou voľbou je často hľadať miestne kultivary, ktoré sa dokonale hodia do pôdy a podnebia vašej oblasti, ale ak máte pochybnosti, vyberte odolnú odrodu, ktorá sa usadí vo väčšine prípadov, napríklad „Golden Delicious“ pre jablone. a pre hrušky , broskyne a marhule obyčajne vyžadujú teplo, ktoré sa často vyskytuje na juhu, ale odrody „Gros Peche de Nancy“ a „Bergeron“ sa pestujú na miestach, kde občas zamrznú.

Ovocné stromy musia rásť na slnku a musia byť chránené pred studeným vetrom. Všetci majú radi dobre odvodnenú pôdu , pričom uprednostňujú bohatú rastúcu pôdu pre jabloň a hrušku , ľahkú pôdu pre broskyňu , čerešňu a marhuľový strom – a títo dvaja posledne sa dobre vysporiadajú so skalnatou a kriedovou pôdou. Na zabezpečenie krížového opelenia vyberte dve rôzne odrody každého druhu ovocia. Ak chcete vysadiť iba jeden strom, vyberte si samoopelivý strom.

Ovocné stromy sú k dispozícii v mnohých tvaroch a veľkostiach, vďaka ktorým nájdete svoju záhradu tak, ako vyzerá. Pretože nemajú veľmi veľkú stopu, stromy, ktoré sú tvarované tak, že rastú pozdĺž mriežky, sú ideálne pre malé záhrady.

Trpasličí ovocné stromy, ktoré nikdy nerastú vyššie ako 1,8 metra, aj keď sú zrelé, sa dajú pestovať v záhradných boxoch na balkóne . Nerobte si starosti – ich plody majú normálnu veľkosť! Tvarované ovocné stromy sú stromy, ktoré sú už staré niekoľko období, čo zaisťuje, že ovocie prinesú rýchlo, často dokonca prvý rok po výsadbe. Tiež nevyžadujú toľko starostlivosti, takže sú skvelé pre začiatočníkov!

Zasaďte svoj ovocný strom na konci jesene – čím sa zlepší vývoj koreňov – do diery dvakrát širšej a hlbšej ako samotný koreňový zhluk. Pred výsadbou stromu posuňte kolíky alebo mrežu do zeme. Ošetrite korene ponorením do koreňov, hojne pridajte niekoľko hrstov zrelého kompostu a vody, aby sa pôda pritlačila nadol.