Ako ich pestovať?

Žiarivo oranžové plody niektorí milujú, iní ich nemusia. Výrazne sladká chuť sa prejaví až u prezretých plodov, ktoré však v obchodoch nedostanete. Priaznivci Hurmi kaki si ich však môžu vypestovať aj doma. Ako na to?

Hurmi kaki zvané tiež tomel alebo churma sú plody stromu ebenovníku paradajkového (Diospyros kaki), ktorý vyniká veľmi tvrdým a ťažkým drevom – čiernym ebenom. Hoci plod pripomína paradajka, nemá s ním nič spoločné. Má ovocnú sladkú chuť, ktorá pripomína jablko, melón a marhule.

Pestovanie kaki zo semena má svoje riziká

Rozhodli ste sa pre pestovanie od semienka ? Potom by ste mali semená stratifikovat v chladničke a vo februári je vysiať do hĺbky 4 až 5 cm do substrátu bohatého na živiny. Vyklíčia približne za mesiac, ale pripravte sa na to, že semenáčiky budú rásť veľmi pomaly. S výsadbou do záhrady si počkáte tri až štyri roky a na plody ešte o niečo dlhšie. Semenáče totiž plodí veľmi neskoro a navyše neviete, aké chuťové vlastnosti budú plody mať. Z toho dôvodu pestovatelia radšej kupujú vyskúšané zakorenených odrody, u ktorých je v našich podmienkach plodnosť zaručená.

Tomel čiže kaki má stovky odrôd, ktorú pestovať?

Kaki tomel má veľa odrôd – do súčasnosti ich bolo popísané takmer 900. Pestujú sa odrody tomel japonského, tomel viržinského či kríženci tomel kaukazského a viržinského. Čím sa od seba líšia?

  • Tomel japonský (Diospyros kaki) je najviac chúlostivý, preto sa pestuje väčšinou len ako kontajnerová rastlina. Na druhú stranu, tomel japonský dáva najväčšie a najchutnejšie plody.
  • Tomel kaukazský alebo taky obyčajný (Diospyros lotus) sa väčšinou používa ako podnož na štepenie tomel japonským, lebo jeho vlastnosťou je vysoká odolnosť proti mrazu. V obchodoch sa väčšinou stretneme so sadenicami kultivarov tomel japonského, ktoré sú schopné prezimovať aj v našich podmienkach, pričom zabezpečujú kvalitné plody.
  • Tomel viržinský (Diospyros virginiana) sa hodí aj pre výsadbu na záhradu, lebo znáša mráz do mínus 25 ° C. Plody sú však veľmi malé, maximálne päť centimetrov v priemere a poznanie horšia kvality v porovnaní s tomel japonským. Na záhrade sa tomel viržinský uplatnia skôr ako solitérne drevina než ako úžitková rastlina.

Kaki zo sadenice dajte najskôr do tieňa

Zakúpenú rastlinu je nutné spočiatku pestovať v tieni alebo polotieni a je nevyhnutné ju ponechať aspoň rok v pôvodnom kontajneri, aby vytvorila čo najviac koreňov. Pre prezimovanie je dôležité svetlé stanovište s nižšou teplotou 5-10 ºC. Môže ísť o pivnica, garáž, nevykurovanú chodbu, schodište, studený skleník či najlepšie nevykurovanú zimnú záhradu. Rastlinu vynášame von podľa počasia, v apríli alebo začiatkom mája, a spočiatku ju umiestnime do polotieňa, aby nedošlo k spáleniu nariasených púčikov, a pozvoľna ju zvykáme na plné slnka. Rastliny nechajte vonku tak dlho, ako to len bude možné. Budú totiž odolnejšie proti chorobám a škodcom. Po výsadbe na stanovište je vhodné minimálne prvý rok počas zimy rastlinu mierne chrániť – napríklad čečinou alebo nakopčením kmeňa zeminou do výšky 50 cm. Nevyhnutná je aj ochrana kmeňa proti zimnému slnku, predovšetkým od južnej strany. Vápenný náter nestačí, preto kmeň chránime dvojitou vrstvou bielej netkanej textílie napnuté medzi dvomi bambusovými tyčkami či doskou opretou o kmeň.

Strom na slnečné stanovište

Stanovište vyberáme čo najslnečnejšie, s čo najväčšou akumuláciou tepla, napríklad u steny domu. Čím viac chránené stanovište proti vetrom vyberieme, tým lepšie. Pôdu môžeme vylepšiť pridaním štandardného záhradníckeho substrátu. Pravidelná závlaha je potrebná pri suchších obdobiach a prvé dva až tri roky po výsadbe. Väčšina odrôd kaki je samoopelivá, takže pre tvorbu plodov postačí jedna rastlina. K výžive stačí bežné hnojenie s obsahom stopových prvkov (Cererit, Kristalon). Škodcovia rastlinu v našich podmienkach nenapádajú, lebo u nás jej domáci škodcovia nežijú. Hurmi kaki rez nepotrebuje. Rezom regulujeme iba vzrast a uschnuté či poškodené vetvy, čím udržiavame pomerne bujný strom v potrebnej veľkosti.

Kedy žať kaki a ako ho jesť?

Kaki kvitne v druhej polovici mája a trvá to 2 až 3 týždne. Pokiaľ dôjde k poškodeniu mrazom, strom spoľahlivo regeneruje, avšak už bez kvitnutia. Plody dozrievajú koncom septembra až októbra. Nezrelé plody sú nepožívateľné, trpké. Najjednoduchší a najspoľahlivejší spôsob je nechať plody prejsť mrazom. V takom stave sa môžu nechať na strome až do Vianoc alebo je nechať spoločne s jablkami dôjsť pri izbovej teplote. Keď je kaki pekne mäkké, rozrežte ho, pokvapkajte citrónom a lyžičkou dužinu vyberte. Tak oceníte výbornú chuť tohto exotického plodu.