Jeseň bola obzvlášť príjemná, s maximálnym slnkom, miernymi teplotami a bez silného vetra: ideálne nastaviť pôdu pre naše zimné záhradné úlohy.

Od novembra do marca môže záhradník urobiť krok späť. Z tepla našich útulných domov môže začať navrhovať záhradu na nasledujúci rok a plánovať úlohy, ktoré sa musia vykonať. Je však veľmi dôležité udržiavať popruh priamo na záhrade. Vždy existuje množstvo úloh, ktoré budú zdobiť a pripravovať pozemok, ktorý milujeme. Vysušte lístie a mulčovanie v zime Stromy sú holé: zbierajte všetky listy od zeme až po posledný, takže budete mať čistú záhradu. Tým sa organická hmota prenesie na miesto, kde musí byť. Kompostujte tieto listy alebo ich použite na mulčovanie. Dajte prednosť suchým listom pred tými, ktoré by boli pretrhané vodou, pretože vzduch medzi listami pôsobí ako izolátor. Mulčovanie chráni pôdu a obohacuje ju – nezabudnite, ako je pôda v lese nikdy holá. Mulč, kôra, štrk, bridlica, geotextílie (voda-pórovité): záhradník má na výber veľa možností. Vo všeobecnosti si tiež vyčistite kvetinové záhony, okrasné nádrže, záhradné doplnky, záhradné ozdoby…

Zalesnite najcitlivejšie rastliny

Niektoré rastliny, ako sú citlivé exotické rastliny alebo rastliny prerezané do tvaru mraku, musia byť privedené do chladného skleníka, a to pravdepodobne aj do vyhrievaných budov v dome. Iní, keď sú otužilejší, môžu zostať vonku na počasie v zime, pokiaľ nebude príliš chladno. Jednoducho pripravte zimnúce rúno a ďalšie ochrany a vydajte sa ich zabaliť vždy, keď teplota klesne. Rastlina, prasnica, ochutnajte! V zeleninovej náplasti musí byť zimná zelenina, ako je šalát , kapusta , pór, pripravená na zber. Pop je na panvici! Začnite s plánovaním aktivít rastlinných záplat pre nový cyklus, skúste nastaviť plány striedania plodín.

Je tiež možné začať s prípravou sadeníc. Ak počasie v januári nezmrazuje, môžete vyskúšať aj pestovanie ružových stromov , listnatých stromov a kríkov , ovocných stromov a trvaliek (nie letničiek). Pretože chodíte s rýľom, obráťte sa na pôdu v okolí, aby ste ju rozbili a nechali prúdiť vzduch. Nakoniec začnite pripravovať letné kvetinové cibule. Rozrezávať alebo nevyrezávať … v zime. Opäť platí, že je veľmi dôležité neprestrihávať sa, keď mrzne . Na začiatku zimy bude stále možné riediť tie najsilnejšie rastliny, ako sú vínna réva , ruže a trvalky, ktoré zostali krásne ešte na začiatku jesene. Väčšina letných kvitnúcich rastlín si však musí zachovať to, čo by sme mohli nazvať „sveter“, ktorý ich bude chrániť v najchladnejšej zime. Preto sa ešte nedotýkajte napríklad kvetov hortenzie ani trávy a naplánujte prerezávanie kríkov do konca zimy. Pamätajte tiež na to, že pokiaľ ide o ovocné stromy, musia byť „kamenné“ stromy prerezané, zatiaľ čo stále majú listy, zatiaľ čo „jamové“ stromy musia byť orezané, keď listy spadnú.

Rozdelenie pôdy: pripravte veci na jar!
Ak chcete maximalizovať 100% svojej záhrady, keď sa príroda začne prebúdzať zo spánku, je rozumné vykonávať všetky náročné práce počas zimy, ak to počasie dovolí. Renovácia chodníka, príprava pôdy na trávnik, živé ploty, terasy alebo vodné plochy … Nezabudnite si tiež skontrolovať vtáky a iné zvieratá, ktoré žijú vo vašej záhrade, poskytnutím vody a dostatočného množstva potravy a zároveň zabezpečte, aby mali miesto na výkop. počas chladnejších nocí. Budú vám vďační a budú sa držať na začiatku